PS. Nyt kommentointi on tehty kaikille helpommaksi!
Lisäsin myös aktiivisimmat kommentoijat sivupalkkiin näkyville!

torstai 1. joulukuuta 2011

Kahden minuutin henkinen tyhjennysharjoitus

Yllättäen eletään jo joulukuuta, vuosi on lopuillaan mutta talvesta ei ole tietoakaan - ainakaan täällä etelässä. Jäämme siis vielä odottelemaan hiutaleita, valoa ja talven tuntua. Olin tänään lapsekkaalla mielellä, katselin tv:stä joulukalenterin, koska tänä vuonna ei omaa kalenteria ole, ja askartelin yksinkertaisia lumihiutaleita (varmaan 15 vuoden tauon jälkeen). Tulos oli sen mukainen, kädentaidot eivät ole nyt ihan parhaimmillaan...

Olen viime päivinä tehnyt suhteellisen säännöllisesti rentoutumisharjoituksia, kerran tai kahdesti päivässä, siis aina silloin, kun olen sattunut muistamaan. Olen tehnyt Chrissie Gallagher-Mundyn Rentoutuminen - kehon ja mielen rentoutusoppaan harjoituksia hiljalleen... Ihan ensimmäisiin harjoituksiin lukeutuu kahden minuutin henkinen tyhjennysharjoitus.

HARJOITUS: 
Yritä olla ajattelematta mitään kahden minuutin ajan. Keskity vain rekisteröimään ajatuksiasi - älä lähde seuraamaan niitä. Jos huomaat, että jonkin ajatuksen myötä mielesi on lähtenyt vaeltamaan, lopeta harjoitus. Yritä olla ajattelematta mitään.

Miten selvisit? Kuinka kauan pystyit olemaan ajattelematta tietoisesti? Tämä harjoitus voi osoittautua vaikeammaksi kuin luulitkaan. Sen myötä tiedostat kuitenkin, kuinka paljon mielesi askartelee sellaisten ajatusten parissa, joita et itse edes huomaa. Säännölliset meditaatioharjoitukset auttavat sinua rauhoittamaan niin mieltäsi kuin kehoasikin; sen myötä pystyt keskittymään syvempiin ajatuksiin ja tunteisiin.

Minulla ainakin meni ihan metsään ensimmäisellä kerralla. Rupesin pinnistelemään tosissani, etten ajattelisi mitään, ja lopputuloksen voi hyvinkin arvata. Olisiko 15 sekuntia lähellä totuutta? Seuraavalla kerralla menikin jo aika mukavasti. Selvisin kahdesta minuutista ilman tarrautumista yhteenkään ajatukseen. Melkein mahdotonta on olla tunnistamatta ajatuksia, joita on tulossa mieleen, mutta ehkä ideana on vain kyetä olla ottamatta osaa niihin ja pysyä sivustaseuraajana. Myönnän, että minua helpotti lempeä keskittyminen hengitykseen. Olen kohtuullisen paljon tehnyt hengitysharjoituksia vuoden aikana ja ne auttavat minua tässäkin harjoituksessa rauhoittumaan.

Jatkan rauhoittumisen ja meditaation kanssa nyt lähipäivinä tämän puolella ja kotona luonnollisesti päivittäin. Oikeastaan teema sopii vallan mainiosti tähän joulunaikaan. Jos yllä oleva harjoitus ei auennut, sopisiko sinulle paremmin tämä harjoitus mielen rauhoittamiseksi?

2 kommenttia:

  1. Voi, pitäisiköhän minunkin katsella telkkarista joulukalenteria... Kuulostaa ihanalta! Kyllä sitä saa aikuisiakin lapsettaa. :-)

    Mun meditaatioharjoitukset tyssäsivät just tuohon, että en kerta kaikkiaan pystynyt olemaan ajattelematta mitään. Se on kyllä ihan hirveän vaikeaa. Tosi hienoa, että sinä olet onnistunut noin hyvin! Kaksi minuuttia ilman ajatuksia on kunnioitettava suoritus. (Jaahas, tämäkin piti sitten ottaa ”suorituksena”, heh.)

    VastaaPoista
  2. Pitäähän sitä jotakin jännää olla, kun joulu tulee... ;-)

    Hehe, on se välillä tosi hankalaa, mutta se onnistuu paremmin, jossei tee siitä niin isoa numeroa. Mitä enemmän tekee, sitä vähemmän kummalliselta se tuntuu. Laittaa silmät kiinni ja keskittyy siihen, millainen kokemus/olotila on ja rentoutuu. =)

    Tuo on juuri ihan kamalan vaikeaa, olla ottamatta kaikkia juttuja suorituksena. Kykenisköhän sitä joskus irtaantumaan suorituskeskeisestä elämästä?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...